Nádhera! To je
čokoláda. Ach, áno, Ty si myslel čo to je...čokoláda je fantastická hmota
vyrobená z pražených a mletých kakaových bôbov, zvyčajne sladených
a zjedených ako sladkosť. Je skutočne famózna.
Káva, čokoláda a kniha. Silná trojka pre oddych |
Krátky história čokolády:
6. storočie po Kristovi: čokoláda bola vyrobená Maymi v strednej Amerike z bôbov stromu cacahauquchtl. Slovo „čokoláda“ pochádza z ich slova „xocoatl“, čo by sme vedeli preložiť asi ako „horká voda“.
13. storočie: Aztékovia používali kakao na výrobu plných,
studených čokoládových nápojov. Cukor nepoužívali, preto na dochutenie
používali rôzne korenie, medzi inými aj chilli papričky.
16. storočie: čokoládu priniesol do Španielska Hernando
Cortez. Španieli miešali bôby s cukrom, vanilkou, muškátovými orieškami,
klinčekmi a inými koreninami. Zrazu bola čokoláda plná zaujímavých chutí.
Španielom sa podarilo udržať si toto sladké tajomstvo 100 rokov.
Dovolil som si zahryznúť... |
17. storočie: čokoláda sa stala populárna vo Francúzsku,
predovšetkým na výstrednom kráľovskom dvore Ľudovíta XIV. Čokoláda sa tiež
dostáva do Talianska.
1658: otvorili prvý londýnsky obchod s čokoládou.
Čoskoro začali vznikať ďalšie. „Čokoládovne“ sa stali obľúbeným miestom pre
moderných ľudí. Tu sa stretávali, rozprávali a popíjali čokoládu.
1711:
Čokoláda sa dostáva do Rakúska, alebo ak chcete, k nám.
Z blízka vyzerá vynikajúco |
1720: od nás sa čokoláda dostáva do Nemecka
a Švajčiarska.
1755: čokoláda sa dostáva aj do severnej Ameriky. Prvá
továreň na čokoládu vznikla na území dnešných Spojených štátov o desať
rokov neskôr.
1830: úplne prvá čokoláda v podobe, ako si na nej
najčastejšie pochutnávame dnes bola vyrobená firmou J.S.Frais &
Sons, v Británii.
1849: bratia Cadburyovci predviedli čokoládu
v Birmingheme.
Aj ku káve sa čokoláda hodí |
1875: Daniel Peter zo Švajčiarska vyrobil prvú mliečnu
tabuľkovú čokoládu.
1876: ostatné je história.
26.8.2014: v Komjaticiach /najkrajšej dedine Slovenska:
http://www.cas.sk/clanok/264748/za-najkrajsiu-slovensku-dedinu-hlasovalo-28-806-ludi-a-toto-je-vysledok.html/
vznikol nápad napísať tento krátky blog o čokoláde. Inšpirovala ma kniha
Road Dahl´s Fantabulous Facts.
Inšpírácia, zábava a oddych detailne |
27.8.2014: na gúglovskej službe Blogger je tento blog
uverejnený.
Doslov k zaktualizovanému prekladu: podstatná časť
blogu je prekladom časti knihy Roald Dahl´s Fantabulous Facts. Hovorím
o stranách 76 – 77. Ako vidíte,
čokoládu môžete brať ako sladkosť, ale aj ako inšpiráciu. Ja som ju poňal ako
jedno aj druhé a preto si na nej dnes pochutnávam. Popritom som si niečo
z Roald Dahl´s Fantabulous Facts prečítal. Ak po čokoláde dnes zatúžite, bežte do
najbližšieho obchodu a ponúknite sa. Po zábavnú, a nepriamo aj sladkú knihu Roald Dahl´s
Fantabulous Facts nemusíte bežať nikam. Stačí si kliknúť na: http://shop.nadpriemer.sk/328-kay-woodward-roald-dahls-fantabulous-facts.html
a kúpiť. Nestojí viac, ako dve tabuľky kvalitnej čokolády. Jej výhodou je
extrémne vysoká trvanlivosť a dlhotrvajúca inšpiratívna chuť.
shop.nadpriemer.sk, Ondrej
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára